Ubránilo by se Česko samo v případě vojenského napadení? Měla by být opětovně zavedena povinná vojenská služba? Nejen na to se svých respondentů ptal Seznam Výzkumník.
15. 07. 2019
K létu neodmyslitelně patří grilování. Vůně opečeného masa i křehké sezónní zeleniny nedá spát nejednomu gurmánovi. Během jarního dotazování jste nám odpovídali, jak vaše grilovačky probíhají i na jakých burgerech si nejraději pochutnáváte.
Alespoň jednou za čas se věnuje grilování 85 % Čechů. Geograficky je nejoblíbenější v malých obcích do tisícovky obyvatel. Nenechali se ale zahanbit ani Pražané – přibližně 60 % z nich griluje i několikrát za měsíc.
Rozdíly jsme zjistili i v otázce nejgrilovanější potraviny. V největší české metropoli vede s 82 % jednoznačně zelenina, oproti tomu venkov je spíše masový. Mimochodem – tipli byste si, že u nejmladší generace upadá obliba vepřového masa? Vybralo by si ho pouhých 15 % Čechů ve věku 15–24 let.
V otázce, zda si Češi chystají hamburgery sami, nás odlišují generační rozdíly. V rámci starší věkové kategorie věnuje čas přípravě burgerů necelá třetina, zatímco u lidí ve věku 15–24 let to jsou tři pětiny. Stejně tak obyvatelé Prahy jsou více nakloněni shánění jednotlivých ingrediencí než zbytek země.
Podle více než třetiny Čechů patří do receptu na pořádný burger trochu piva. O něco méně lidí místo tradičního mletého masa volí maso trhané a přibližně čtvrtina Čechů si pak vychutnává hamburger bez pečiva. A ačkoli bylo toto typické fastfoodové jídlo původně určeno pro masožrouty, své nadšence si našly i vegetariánské verze burgerů.
Ostatně popularita bezmasých placek je vidět i při našich objednávkách v restauracích. Tam si na nich nejvíce pochutnávají ženy – téměř pětina milovnic burgerů uvedla, že v nich klidně oželí maso. Naopak muži zůstávají stále věrní spíše klasice, a to v 90 % případů.